Skip to main content
Alles over kredieten

Hoe werkt de terugbetaling bij een doorlopend krediet?

Image
Elodie
Digital Credit Specialist

Een doorlopend krediet geeft je toegang tot een geldreserve die je telkens opnieuw mag gebruiken wanneer je het nodig hebt. Maar hoe zit het dan met de afbetaling? Hoeveel moet je afbetalen? Kies je dat zelf? En moet je ook betalen als je het krediet niet gebruikt? In dit artikel vind je de antwoorden op die vragen. 

  • ​​​​​Hoeveel moet je afbetalen als je je geldreserve hebt gebruikt?

De terugbetaling van de sommen die je hebt gebruikt van je geldreserve, gebeurt volgens de afspraken die in je contract zijn vastgelegd. Bij Cetelem betaal je elke maand een percentage terug van het gebruikte bedrag, met een minimum dat is vastgelegd in je contract. Dat is je mensualiteit en bij Cetelem bedraagt die minimum 25 euro. Het geld dat je hebt terugbetaald via je mensualiteiten, kan je opnieuw gebruiken om andere transacties en aankopen te doen met je doorlopend krediet*.

Een voorbeeld: je hebt een geldreserve van 1.500 euro en je hebt daar 1.000 euro van gebruikt om een nieuwe smartphone te kopen of op vakantie te gaan. Dan heb je nog 500 euro beschikbaar en betaal je elke maand een percentage van 1.000 euro terug. Heb je 300 euro terugbetaald? Dan kan je 800 euro opnieuw gebruiken (500 euro resterend van 1.500 euro + 300 euro terugbetaald).

 

  • Mag je meer terugbetalen dan de mensualiteit?

Het grote voordeel van een doorlopend krediet* is de flexibiliteit, ook wat betreft de terugbetaling! Je mag dus elke maand meer afbetalen dan de mensualiteit die is vastgelegd in je contract. Het volstaat om een bijkomende storting te doen op het rekeningnummer dat in je maandelijkse rekeninguittreksels is vermeld. Bij een hypothecair krediet moet je bij zo’n extra terugbetaling een wederbeleggingsvergoeding (3 maanden intrest) betalen aan de bank. Dat is niet het geval bij een doorlopend krediet*!

Bij Cetelem willen we deze stap zo eenvoudig mogelijk voor je maken. Daarom heb je met de Cetelem-AlphaCredit-app steeds toegang tot je rekeninguittreksels. Daarin staat heel duidelijk het rekeningnummer vermeld en de gestructureerde mededeling die je moet gebruiken om bijkomende stortingen te doen.

 

  • Hoeveel tijd heb je om je doorlopend krediet* terug te betalen?

Voor elk doorlopend krediet* is er een nulstellingsdatum bepaald. Dat is een wettelijke vereiste. Die datum bepaalt wanneer je ten laatste alle gebruikte bedragen van je geldreserve moet hebben terugbetaald, ongeacht het bedrag. Je mag zoveel uitgaven doen en weer terugbetalen als je wil, maar op de nulstellingsdatum moet je schuldsaldo 0 euro bedragen. Hou die datum dus goed in het oog! Als de nulstellingsdatum is gepaseerd en je schuld bedraagt 0 euro, dan wordt een nieuwe nulstellingsdatum bepaald.

Bij Cetelem vind je de nulstellingsdatum van je contract heel gemakkelijk terug in de Cetelem-AlphaCredit-app.

 

  • Wat als je het doorlopend krediet* niet hebt gebruikt?

Als je geen transacties hebt gedaan met je geldreserve en je hebt geen openstaande schulden meer, hoef je uiteraard geen mensualiteiten te betalen. Bij Cetelem is je enige kost dan de jaarlijkse bijdrage voor het gebruik van je betaalkaart.

 

Vraag online je Cetelem kaart aan en download de Cetelem-AlphaCredit-app.

  • Kies het bedrag dat je nodig hebt (tussen 1.250 en 5.000 euro) 
  • Vul je gegevens in (handmatig of met itsme)
  • Laad de bewijsstukken op en onderteken je contract digitaal of op papier
  • Ontvang je betaalkaart en code met de post**

 

 

 

* Deze term verwijst naar de "kredietopening" zoals bedoeld in boek VII van het Wetboek van economisch recht.

** Onder voorbehoud van aanvaarding van je kredietaanvraag door Alpha Credit. 

 

Representatief voorbeeld: de Cetelem kaart is verbonden aan een kredietopening van onbepaalde duur. Kredietbedrag van € 1.500 aan een JKP (Jaarlijks kostenpercentage) van 15,99%variabele jaarlijkse debetrentevoet: 15,35%. Een vaste jaarlijkse bijdrage van € 5 wordt gefactureerd als kaartkosten.

Terug naar boven